Wanneer we ons meer bewust worden van de details van de natuur om je heen, zul je je verwonderen welke verassingen de natuur te bieden heeft.

 

Wanneer in het bezit bent van een tuin, dan heb je de mogelijk om dit dicht bij huis te doen. Wanneer je dan inzoomt op de bladstructuren van de bladeren of de planten zal het je opvallen dat er meerdere verschillen zijn die je normaal niet op zullen vallen.

Wanneer je geen tuin hebt, kan je natuur op gaan zoeken en daar de verschillen te observeren. Het zal je verbazen hoeveel verrassingen de natuur voor je in petto heeft simpel door bewuster te kijken naar de natuur.

 

Hieronder 7 tips hoe je bewuster naar de natuur kan kijken en je kan laten verrassen door de natuur. Maar ook hoe je de natuur beter kan waarderen.

 

1.       Vertraag je stappen. Verlaag je tempo een tandje. Denk aan slenteren of wandelen voor het plezier, niet gehaast om op een bestemming te bereiken aankomen. Vertragen en genieten.

2.      Geniet met je zintuigen. Stem af met je hele lichaam: de warme lucht op je gezicht, het geluid van vogels, de geuren van bloemen en de aardse geur van aarde, de textuur van bladeren. Voel elke sensatie.

3.      Denk klein. Een fotograaf bracht eens tijd door, liggend op zijn buik in de woestijn om bloemen, die hij ‘speldenkopbloemen’ noemde, bloemen ter grootte van een speldeknop, te fotograferen. Toen hij later de foto’s uitvergroot, waren de resultaten verbluffend.

4.       Let op kleine details. Door klein te denken kan je ook beter inzoomen in de kleinste details van het voorwerp wat je bekijkt. Blijft ook gewoon even stil staan terwijl je dit doet.

5.       Verander je standpunt. Wanneer je elke dag hetzelfde pad bewandelend dan kan je alsnog iets nieuws kon zien. Varieer gewoon met je blik: kijk omhoog, kijk naar beneden, beweeg je ogen van links naar rechts. Maar niet alleen gebruik van je ogen maar ook je oren.  Luister naar de geluiden die je voetstappen maken terwijl je loopt.

6.       Als u in de natuur bent, is niets anders vereist dan uw aanwezigheid. Zet uw behoefte om iets te doen opzij en zet je telefoon volledig uit. In tegenstelling tot elektronica, verwachten bomen en planten niet dat we ergens op klikken; ze signaleren heel subtiel, dus ga zoek naar hun aanwijzingen.

7.       Blijf gewoon een tijdje in de natuur. Kies je plek, ga zitten of liggen en dompel je onder in de natuur met al je zintuigen. Zie wat je ziet, ruik wat je ruikt, hoor wat je hoort. Verplaats je aandacht naar dichtbij of juist veraf, ervaar hoe de natuur je steeds zal verrassen of belonen. voor nu en de rest van je leven. De natuur zal je blijven verassen elke moment weer.