Op de proef gesteld.


Wat worden we op de proef gesteld deze periode. Met de komende feestdagen in het zicht wordt via diverse kanalen bestookt met “problemen”die groter gemaakt worden dan dat ze misschien wel zijn.

Hoe ga jij je kerst nu vieren?

Hoe moet het nu met je (schoon-)familie?

Wie ga je wel uitnodigen?

Ga zo nog maar even door!

Laat jij je door dit soort berichten meeslepen?

Hoe ga jij met deze stress om?

 

Decemberstress

Misschien heb je hier al over nagedacht de afgelopen maanden, niet zo zeer over december maar tijdens de intelligente lockdown en in de maanden daarna. Maar in december, zeker nu we in een totale lockdown zitten, kunnen deze vragen je meer stress opleveren. Want zeker tijdens de feestdagen wordt het gemis van een geliefde nog meer gevoeld dan op andere dagen. Maar ook de druk dat de feestdagen gezellig móeten zijn. Er moeten speciale en dure cadeaus gekocht worden het eten moet speciaal zijn. Er wordt zeker nu een extra druk op je gelegd, zeker nu niet meer kan shoppen vanwege de sluiting van de niet essentiële winkels.

 

Ballen hooghouden

In deze periode houden we al zoveel ballen in de lucht en nu wordt dat allemaal lastiger en misschien nog wel meer. Je moet thuis werken, schooljuf of meester spelen, de kinderen die elkaar in de haren vliegen omdat ze de hele dag thuis zijn, je werkgever die in je nek hijgt omdat dat ene report nu nodig is en niet morgen. Je partner die ook nog wat zaken wil regelen, snel nog even wat cadeautjes bestellen online en dan weer extra stress of ze nog op tijd aankomen voor de feestdagen. Moet ik nog even doorgaan?

 

Mantra

En ondertussen hoor je telkens de mantra: hoe gaan we nu kerst vieren, wie nodigen we uit? Gaat het mij allemaal wel lukken?

Gaat het je allemaal nog lukken? Of ga je er langzaam, zonder dat je het door hebt aan onderdoor?

 

Ontspanning

Misschien ging je normaal naar de sportschool om even stoom af te blazen, ook dit kan niet meer om dat deze ook zijn gesloten. Hoe kom je nu aan je broodnodige ontspanning? Waar ga jij je rust vinden om door te kunnen gaan?

Kan je je überhaupt nog wel ontspannen? Of staat je boog strak gespannen en kan die elk moment knappen?

Lees dan onderstaande tips die jou kunnen helpen je stress level te verlagen, zodat je de feestdagen kan overleven.

 

Tips

Hieronder volgen 4 tips om je stresslevel te verlagen!

Adem

Je weet natuurlijk wel dat je ademt maar ben je er ook bewust van? Door bewust te ademen breng je rust in je geest en lichaam.

 • Sta even stil
 • Volg je ademhaling met je volledige aandacht
  • In door je neus
  • Je keel
  • Je longen
  • Je buik
  • Word je bewust van de beweging van je buik
 • En weer uit

Herhaal deze oefening 5 x. en meerdere malen per dag.


Geef aandacht aan wat JIJ leuk vindt!

Alles wat je aandacht geeft groeit, dus het belangrijk dat we de juiste dingen aandacht geven. Onze geest heeft juist de neiging om aandacht te geven aan negatieve zaken of zaken waar we erg tegen op zien.

Door aandacht te geven aan de leuke dingen kan je dit denkpatroon doorbreken. Door bewust aandacht geven wat JIJ leuk vindt zal dit proces alleen maar versneld worden. Je zult merken dat er meer van geniet en dat er zo minder ruimte over blijft voor de minder positieve gedachten.


Kom in beweging

Door alle drukte van dit moment komt het er niet van, maar voor jouw ontspanning en voor je lichaam en geest is het juist wel van belang om in beweging te komen. Je lijf en geest hebben ook behoefte aan frisse lucht en een andere omgeving. Door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en een blokje om te gaan geeft je meer energie. Word je bewust van de stappen die je zet.

Mocht je echt niet naar buiten kunnen zet dan een lekker muziekje op en dans of zing even lekker mee. Het maakt eigenlijk niet uit welke beweging je doet. Het gaat om het bewegen op zich wat een positief effect heeft op je stemming.


Mildheid

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je geef. Wees vooral lief voor jezelf. Wees niet te streng wanneer er iets mis is gegaan, of dat het niet helemaal zo gaat als JIJ gepland hebt.

Of dat je, door het thuiswerken, de “coronastress” en alle zorgen eromheen, je te moe voelt om te genieten.

Maar hoe jij je ook voelt, kijk een sof je dit sombere gevoel helemaal kan toe laten op een vriendelijke en niet veroordelende wijze. En het dan een milde en zorgzame aandacht te geven, zoals je een kind troost wanneer het zich heeft bezeerd. Het liefde vol erkennen van hoe jij je voelt geeft meer lucht en ruimte, dan wanneer je het probeert vooruit te schuiven.