De afgelopen dagen hoor ik steeds flarden van een muziek nummers in mijn bewustzijn ronddwalen. Dit gebeurt regelmatig maar de laatste dagen zijn er 2 specifieke nummers die op de voorgrond treden namelijk Bad van U2 en Don’t look back van Boston.

Wanneer ik probeer uit vinden waarom deze nummers op de voorgrond aanwezig zijn dan krijg ik eigenlijk geen antwoord omdat op de waarom vraag steeds weer een nieuwe waarom komt. Dus zal ik nooit het antwoord krijgen. Op vraag wat kan ik uit de songteksten halen en wat willen ze mij bijvoorbeeld vertellen dan kan ik mogelijk een antwoord krijgen.

Bij het lezen van de tekst van Bad lees ik de volgende zinnen:

If I could through myself
Set your spirit free

To let it go
And so to fade away

I’m wide awake
Wide awake
I’m not sleeping

Het nummer gaat over drugverslaving, maar je kan de woorden ook anders interpreteren.

I’m wide awake I’m not sleeping 

Kun je lezen als ik ben nu klaar wakker ik slaap niet meer. Je kan het dus zien als dat je ontwaakt bent na een periode van “ingeslapen” zijn. En dat je door middel van een nieuw inzicht bent ontwaakt. Je kan dit inzicht door alle mogelijke manieren zijn tegen gekomen, door een training of een gesprek of iets anders. En dat je nu je leven weer opnieuw gaat oppakken met een totaal andere blik en dat je het oude leven los gaat laten omdat je er niets meer aan hebt of omdat je inziet dat je er niks meer aan hebt. En dat brengt mij bij het andere nummer Don’t look back van Boston. Eigenlijk in de titel van het nummer zit al de kracht. Niet terug kijken, want die kant ga je niet op.

In dit nummer zitten ook verwijzingen van het ontwaken en het niet terug vallen op oude gewoonten of gedachten. Of dat je het verleden, zoals dat modern heet, los kan laten omdat je er niks aan hebt.

I finally see the dawn arrivin’

I see beyond the road I’m drivin’

Far away and left behind, left behind

Oh the sun is shinin’
And I’m on my road

Don’t look back, ooh a new day is breakin’
It’s been so long since I felt this way
I don’t mind ooh where I get taken
The road is callin’, today is the day

Maar ook met een nieuwe start maken kijk je soms wel eens terug maar blijf er niet in hangen want nogmaals je gaat die kant niet op.

Beide nummers hebben altijd in mijn leven iets betekend maar de laatste weken worden de betekenissen van beide nummers mij steeds meer duidelijk. Zo zie je dat muziek regelmatig je kan helpen een keuze te maken en of je vooruit te kijken naar een nieuw inzicht in je leven.

Ik heb voor jullie de, voor mij, mooiste versies van deze nummers hier onder gezet