Mountain Mind Coaching & Mindfulness Capelle aan den IJssel

Wandelen

Dagelijks een kwartier joggen, of wat langer wandelen of tuinieren, doet de kans op depressies verkleinen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het gezaghebbende medische tijdschrift JAMA Psychiatry.

Voor de studie hebben Amerikaanse onderzoekers beroep gedaan op de genetische data van ruim 300.000 volwassenen. De wetenschappers, die gelinkt zijn aan het Massachusetts General Hospital, vonden dat mensen met hogere fysieke activiteit minder kans hadden op zware depressies.

Concreet toont de studie aan dat wanneer iemand een ‘zittend bestaan’ opgeeft voor een kwartiertje bewegen per dag, het risico op een depressie met maar liefst 26 procentpunt vermindert.

Met deze studie is voor de eerste keer aangetoond dat bewegen het ontwikkelen van depressies kan verhinderen. Uiteraard zijn er in het verleden al studies geweest die de connectie tussen fysieke activiteit, gemoedstoestand en mentaal welzijn onderzoeken, maar die vorige studies toonden enkel een link aan; ze toonden niet aan dat beweging effectief het risico op depressie doet dalen.

Bovenstaand artikel las ik vorige week in De Morgen Ik was verheugd om het te lezen. Het is iets wat ik al geruime tijd zeg. Dat wandelen goed voor je is. Niet alleen voor de ouderen maar ook voor de jongeren. Verblijven in de natuur doet iets met je, buiten dat je buiten bent, verzet het je gedachten. Wanneer je samen er bent zal je merken dat je veranderd. Je ontspant, je gesprekken lopen makkelijker en je wordt niet afgeleid door allerlei toeters en bellen. Wandelen in de natuur geeft je een betere verbinding met elkaar dan de beste wifi verbinding.

Maar wandelen doe nog veel meer. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Wandelen houd je jong.

Elke vorm van beweging maakt nieuwe hersencellen aan, en verbeterd de communicatie tussen die cellen. Dit positieve effect is vooral merkbaar in de hippocampus, de zone in je brein die belangrijk is voor je geheugen. Dit gebied is groter bij mensen die regelmatig bewegen. Ook het buiten zijn heeft voordelen zo ervaar je meer ruimte om je heen. Een half uur per dag stevig doorwandelen is al genoeg om je brein fitter te maken

 

Vaarwel middagdip

In de loop van de werkdag kan je worden overvallen door een loom gevoel. Wanneer je indien mogelijk, tijdens je middagpauze even naar buiten gaat voor een blokje om, kan je weer energiek aan de slag.

 

Weinig blessures.

Bij wandelen worden de gewrichten minimaal belast, net als bij zwemmen en fietsen. Dus ideaal voor iedereen

 

Top op het toilet.

Bij beweging worden de darmen gestimuleerd en heb je zodoende minder last van verstoppingen.

 

Goed voor het hart.

Een dagelijkse wandeling is goed voor hart en bloedvaten. Daarnaast verlaagt het je bloedruk en cholesterol gehalte.

 

Beter slapen.

Wanneer je regelmatig wandelt ga je ook ontspanner naar bed, waardoor de slaapkwaliteit verbeterd.

 

Iedereen kan het.

Wandelen is de gemakkelijkste manier van bewegen. Iedereen kan het, je kan het overal doen en het kost niets. Hooguit de kosten voor een paar goede wandelschoenen.

 

Minder kans op diabetes.

Als je 3 uur per week beweegt heb zo een 50% minder kans op diabetes type 2, ook wanneer je al diabetes type 2 hebt en je wandelt regelmatig zullen je klachten verminderen.

 

Een stevig skelet.

Bij het ouder worden wordt er meer botmassa afgebroken dan er wordt aangemaakt. Wandelen is een ideale sport om dit proces te verminderen en je botten langer sterk te houden.

 

Hogere weerstand.

Door regelmatig te wandelen door weer en wind wordt je immuunsysteem versterkt

 

Een sterkere romp.

Rugpijn heeft vaak te maken met een zwakke rug en buikspieren, wie dagelijks wandelt krijgt sterkere rompspieren en loopt zo minder kans op rugpijn.

 

Fijn voor de lijn.

Omdat wandelen een laag intensieve bezigheid is kan je het ook langer volhouden en dat heeft weer als gevolg dat je meer vet verbrand dan met een explosieve activiteit.

 

Je wint 3 tot 7 levensjaren.

Stilzitten wordt ook wel het “nieuwe roken” genoemd, zo schadelijk is ons stilzit gedrag aan het worden. Maar door actief te blijven bijvoorbeeld door dagelijks te wandelen verleng je je levens verwachting met 3 tot 7 jaar.

 

Wanneer je gaat starten met wandelen ga dan niet meteen kilometers lopen, want dat gaat tegen je werken. Nee, begin gewoon met een korte route of een rondje. Let een beetje op je tempo. Bedenk dat je geen haast hebt, vertraag een beetje. Je bent niet in een wedstrijd met jezelf. Daardoor zal je bewuster je wandeling maken, en je bent een stuk opmerkzamer dan wanneer je een hoog tempo hebt. Neem ook gewoon even de tijd om even stil te gaan staan en te genieten van wat er om je heen is. Ik was laatst samen met een vriend aan het wandelen in Loonse en Drunense duinen en daar hebben we bijna 2 uur op een bankje gezeten gewoon genieten van het uitzicht, de rust maar vooral ook de ontspanning. En omdat we geen afspraak met de tijd hadden was de ontspanning super.

 

Nog enkele tips.

Als je telefoon meer neemt, zet het geluid uit, stop hem op een plek waar je niet makkelijk bij kan.

Spreek geen tijd af wanneer je terug wilt zijn, alleen dat al geeft ontspanning.

Maak geen wedstrijd van je wandeling, maar geniet gewoon.

Sta tijdens de wandeling gewoon even stil en kijk een som je heen.

 

Fijne wandeling.

Overweeg je een mindfulnesstraining meldt je dan voor een gratis en vrijblijvend gesprek aan www.mountainmind.nl/contact