Nieuwsbrief – Mountain Mind, Mindfulness & Coaching         

Beste Lezer,

Stilte

De afgelopen maanden, sinds de laatste nieuwsbrief, speelt het thema stilte zich af rondom Mountain Mind. Ik heb in de maand juli een refresh mindfulness training gegeven, een stilte retraite gedaan en nog een aantal werkzaamheden op de achtergrond maar verderop meer hier over.

Hoe de herfst je kan helpen bij loslaten

De herfst staat voor velen symbool voor een donkere en duistere periode. De herfst is niet voor iedereen het favoriete seizoen. De herfst is wel het beste seizoen om te helpen los te laten en zaken op te ruimen die je niet langer van dienst zijn.

Van vasthouden naar loslaten

Loslaten is vaak een leerpunt. En dan bedoel ik niet alleen over loslaten van situaties, spullen en mensen, maar ook over het loslaten van gedachten en vaak vastgeroeste patronen. Loslaten roept (in je hoofd) een gevoel van controleverlies op. Toch brengt loslaten meer ruimte, dan blijven vasthouden. De wereld en het leven zijn immers steeds in verandering.

5 tips die helpen om los te laten:

Neem een zuiverende douche

Laat je zorgen/gedachten onder de douche letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je lekker schoon en licht. Water heeft fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. Ook water drinken helpt je om je lichaam te reinigen. Zorg er dus voor dat je ook gedurende de dag voldoende water drinkt.

Herken negatieve gedachten en gevoelens

Benoem ze of schrijf ze op en stel de volgende vragen:

    Wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel?

    Helpt het me verder?

    Wat levert het me op?

Als het niets positiefs is, kun je deze gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. Blijf niet hangen in de negatieve spiraal, maar zet tegenover elke negatieve gedachte 3 positieve gedachten. Je kunt je gedachten ook afleiden door iets te gaan doen. Ga sporten, poetsen, opruimen (zie hieronder) en laat je gedachten vrij!

Ga opruimen: Echt, het werkt!!!

Opruimen werkt therapeutisch en betekent letterlijk loslaten van spullen die niet langer dienen. Het schept ruimte en zorgt voor rust, niet alleen in je woning, maar ook in je hoofd.

Ga de natuur in

Ga naar buiten en bekijk de bomen. Zie hoe ze met schijnbaar gemak hun bladeren laten vallen. Ga bij een boom zitten en voel je één met de natuur.

Schrijf je zorgen van je af

Schrijven is voor mij een belangrijke uitlaatklep. Door je zorgen/gedachten op te schrijven, heb je ze al voor een deel losgelaten. Eindig telkens met 1 of meerdere positieve regels. Een ander krachtig ritueel is om hetgeen je wilt loslaten op te schrijven en dit briefje te verbranden.

Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van bewustwording. Het vraagt oefening en geduld. Veel geduld. Het is een oefening met vallen en opstaan. Wees lief en aardig voor jezelf. Het belangrijkste is dat je voor jezelf kan herkennen wanneer je vastloopt. Loslaten betekent ook vaak accepteren, het aanvaarden van de situatie en jezelf als mens. Er is nog niemand in geslaagd om te vechten tegen de werkelijkheid.

Loslaten levert je een lichter en vrijer leven op. Met ruimte voor de dingen die er echt toe doen!

Stilte retraite

In augustus heb ik een 8 daagse stilteretraite gevolgd in Havelte. Ik heb daar een uitgebreid verslag over geschreven. Klik hier om het verslag te lezen.

Happy Life Festival

Op 8 september was ik als standhouder aanwezig bij het Happy Life festival in Oosterhout. Veel mensen gesproken en mooie nieuwe contacten opgedaan. Het heeft geresulteerd in een aantal nieuwe samenwerkingsprojecten. Dus weer een interessante dag.

Website.

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan een nieuwe website voor Mountain Mind. Op 5 oktober is nieuwe website gelanceerd. Neem gerust even een kijkje en mocht het zo zijn dat er iets niet helemaal klopt laat mij dit dan even weten. Het adres is www.mountainmind.nl

Refresh Mindfulness.

Refresh Mindfulness is er voor deelnemers die ooit eerder een mindfulness training hebben gevolgd maar waarbij de oefeningen zijn verwaterd. In 4 avonden frissen we enkele oefeningen weer op, zodat je zelf weer de mindfulness kan oppakken. Inmiddels heb ik de eerste deelnemers gehad en zij hebben dit als zeer prettig ervaren.        

Agenda

Mindfulness Trainingen

start 24 januari 2019 

Mindfulness training op donderdagavonden in Capelle aan den IJssel

Nog plaatsen beschikbaar

Basistraining

open inschrijving

start 1 februari 2019 

Mindfulness training op vrijdagochtenden in Capelle aan den IJssel

Nog plaatsen beschikbaar

Basistraining

open inschrijving

   

Stilte dagen    

  

zondag 24 maart 2019

Nog plaatsen beschikbaar

open inschrijving

zondag 23 juni 2019

Nog plaatsen beschikbaar

open inschrijving

zondag 22 september 2019

Nog plaatsen beschikbaar

open inschrijving

 

  

 

Meditatie avond (2 wekelijks) 

Start op 09 november 2018       Eindigt op 31 mei 2019  Opgeven via welkom@mountainmind.nl

Stilte wandelingen                   

Elke tweede zondag van de maand start 14 oktober

Start op 14 oktober om 09:30 uur Eindigt 2 juni 2019     Opgeven via welkom@mountainmind.nl

Privé trainingen

Indien jullie vrienden en of kennissen hebben, die behoefte hebben aan een privé mindfulness training, laat die dan contact opnemen met mij. Wil je een workshop Mindfulness bij jouw thuis of op de groepspraktijk Beter Leven, Schinkelsebaan 1 Capelle aan den IJssel? Neem dan even contact op met mij via welkom@mountainmind.nl

 “’Elk moment is een beginpunt.”

Met warme groet,

Henk de Berg
Doorsturen naar derden van deze nieuwsbrief is toegestaan