Steeds vaker zien we het drankje ‘Kombucha’ verschijnen in de winkels en op het internet. Dat is best logisch want deze bijzondere drank lijkt ons veel te kunnen bieden. Deze eeuwenoude drank heeft zelfs de bijnaam ‘Onsterfelijkheidsthee’!

In dit artikel vertel ik je waarom kombucha deze bijnaam heeft en ontdek je hoe deze bijzondere drank wordt gemaakt.

 

In dit artikel lees je:

  1. Wat kombucha is
  2. Waar kombucha vandaan komt
  3. Dat kombucha gezond is
  4. Wat is kombucha?

 

Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van zwarte of groene thee.

 

Na het toevoegen van suiker en de zwam (ook wel scoby genoemd). Dit houdt in dat de suikers, door de bacteriën, worden opgenomen en de thee een andere structuur krijgt. In de thee ontstaat een beetje koolzuur, de drank verandert van smaak en er ontstaan nieuwe bacteriën, vitaminen en mineralen.

 

Tijdens het fermentatieproces, wat ongeveer 2 weken duurt, ontstaat een zwamachtig vel boven op de drank. Dit heet een SCOBY  een afkorting voor ‘Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast’. In het Nederlands betekent dit dat het ‘een samenwerkend verband is van bacteriën em de zwam.

 

  1. Waar komt kombucha vandaan?

 

De precieze herkomst van deze drank is niet 100% duidelijk, daarvoor is het te lang geleden ontstaan. Uit onderzoek is wel gebleken dat het al eeuwen geleden werd bereid in het Verre Oosten ter bevordering van kracht en gezondheid. Het had zelfs de bijnaam ‘onsterfelijkheidsthee’ en men gebruikte het vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen van de kombucha. In deze landen was het zelfs gebruikelijk dat de kombucha bestanddelen van moeder op dochter werden doorgegeven als huwelijksgeschenk. Met het familierecept en de bijbehorende ingrediënten, kon zij vervolgens de rest van haar leven haar eigen gezin voorzien van deze bijzondere drank.

 

De drank vond ook zijn weg naar Rusland en het wordt daar nog steeds vaak dagelijks gedronken.

 

In de jaren ’60 en ’70 werd kombucha in Amerika enorm populair binnen de hippiecultuur. Als tegenhanger van de grote, commerciële frisdrankmerken, was er veel interesse in het natuurlijke product. Ook de goede en gezonde bestanddelen zorgden ervoor dat kombucha in die tijd een hype werd.

 

De laatste jaren zien we kombucha wederom weer volop verschijnen. Dit komt doordat we tegenwoordig steeds vaker puur en onbewerkt willen eten en drinken. Daarnaast hebben we veel interesse in onze gezondheid. Er wordt veel geschreven over de drank en haar goede eigenschappen voor het menselijk lichaam.

 

  1. Is kombucha gezond?

 

Het fermenteren van producten kunnen verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Ook kombucha heeft een aantal gezonde eigenschappen voor het menselijk lichaam. Hieronder enkele voordelen:

  1. Antioxidanten

 

De theesoorten (en dan met name de groene thee) waar kombucha van wordt gemaakt, bevat veel antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel voor ons lichaam omdat ze ons lichaam helpen met het onklaar maken van vrije radicalen. Bij het verbranden van energie komen afvalstoffen vrij (vrije radicalen). Deze moeten geneutraliseerd worden zodat ze geen gezonde cellen aantasten. Het is dus een prima bron van antioxidanten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat we antioxidanten uit voeding het beste kunnen opnemen.

 

  1. Maag- darmwerking

 

Tijdens het fermentatieproces ontstaan nieuwe bacteriën. Dit zijn gezonde bacteriën die de werking van onze darmen kunnen optimaliseren. De darmflora wordt hiermee aangevuld en de darmwerking verbetert. Let op: kombucha bevat, in vergelijking met gefermenteerde zuivel, minder probiotica. Wel is het zo dat de diversiteit van de ontstane bacteriën in combinatie met de antioxidanten van de thee en de hogere zuurtegraad, een zeer gezond effect hebben op maag- darmproblemen.

 

  1. Bevordert de spijsvertering

 

Door de fermentatie ontstaan verschillende enzymen die onze spijsvertering ondersteunen in het afbreken en verwerken van ons voedsel.

 

  1. Werkt ontstekingsremmend

 

Onderzoek wijst uit dat, naast de verschillende enzymen, ook zuren ontstaan. Deze geven de kombucha een fris zure smaak en zorgen daarnaast voor een verbetering van de opname van eerdergenoemde enzymen. Ook kan het een positief effect hebben op lichamelijke ontstekingen, en dan met name degene in het darmstelsel.

 

  1. Ondersteunt het immuunsysteem

 

Tijdens de fermentatie van producten komen vitaminen vrij. Ook kombucha bevat vitamine A, B soorten en K. Doordat onze darmwerking verbetert ontstaat ook een stijging van de opname van vitaminen. Hiermee helpen we ons immuunsysteem.

 

  1. Goed voor de huid

 

Uiteraard wordt onze huid van binnenuit gevoed. Hoe beter ons darmstelsel werkt, hoe meer essentiële vitamines, mineralen, enzymen en antioxidanten we kunnen opnemen. Dat zie je terug in je huid. Daarnaast werkt Kombucha ook heel goed als een reinigende en verfrissende tonic voor je huid. Juist door de ontstekingsremmende capaciteit is het een prima middel voor een goed gereinigde huid.