☝️ Een burn-out krijg je niet van de een op andere dag. Hier gaat een heel lang proces aan vooraf. Vaak relateert men de burn-out aan de werkomgeving, maar het kan net zo goed door privéomstandigheden ontstaan. Het is een proces wat soms al jaren aan de gang is, vaak zonder dat je het door hebt.

☝️ Je kan dit proces grofweg in delen in negen fases.

☝️ Het is natuurlijk niet zo dat de deze fases voor iedereen geld, want ieder mens in uniek dus ook zijn burn-out proces is uniek.

☝️ Het kan zijn dat je enkel fases meerdere malen tegen komt en dus opnieuw doorloopt.

☝️ Dus neem je tijd om weer in balans te komen.

☝️ Let ook op, en zeker wanneer de oorzaak werk gerelateerd is, dat je niet te vlug weer gaat werken, zeker niet als daar niets is veranderd.

👉 Fase 1: Het begin

Stress is gezond en hoort bij het leven, je kan ook niet zonder want stress houd je in leven.

Ongemerkt ga je steeds meer stress ervaren en je merkt het zelf vaak niet, anderen wel, maar je reacties op normale zaken veranderen. Je reageert sneller en fanatieker, of juist bozer op vragen. Je gaat nog meer en harder werken om maar gewaardeerd te worden door je werkgever, ondanks dat dit telkens uitblijft.

👉 Fase 2: Ontkenning

In deze fase begint je lichaam te protesteren tegen de manier waarop je leeft en de continue overbelasting. Hier beginnen de eerste burn-out verschijnselen, meestal is het eerste wat je merkt dat je minder goed slaapt, niet in slaap kunt komen, extreem vroeg wakker wordt of je niet fit en uitgerust voelt bij het opstaan. Ongemerkt krijg je steeds meer moeite om echt te ontspannen en je gaat steeds meer piekeren en je zorgen maken over kleine dingen.

👉 Fase 3: Is er toch iets?

In deze fase ga je merken dat er toch echt iets is. Nu begint je geest te protesteren. Je voelt je steeds gelukkiger op je werk of in de privésfeer, je raakt nog sneller geïrriteerd, je bent eerder boos, je voelt je opgefokt en agressief. Je gaat de lat steeds hoger leggen en niet alleen bij jezelf. Je gaat het ook van anderen (collega’s, je partner en je kinderen) verwachten, je wordt cynisch en negatief. Uiteindelijk neem je steeds meer afstand van je werk en je privéomgeving. Je bouwt ene muur om je heen en je zondert je steeds meer af. In deze periode kun je last krijgen van depressieve symptomen en je kunt geneigd zijn om meer te drinken of andere middelen. Je slaapproblemen worden steeds chronischer en je voelt je eigenlijk nooit meer fit of uitgerust.

👉 Fase 4: Ho STOP!

In deze fase, of eigenlijk op dit punt, geven zowel je lichaam en je geest het helemaal op.

Je acteert volledig op je automatische piloot, zonder enige emotie.

De kans is groot dat je geheugen, concentratie en focus ben je ook verloren.

Voor sommige mensen is dit het punt om zich ziek te melden. Voor anderen juist een punt om er nog een schepje boven op te doen.

Maar dit is het punt dat je lichaam en geest besluiten dat het genoeg is geweest.

Dit is ook het punt dat je een drastische beslissing neemt, andere baan, scheiden, die niet goed uitpakt.

👉 Fase 5: Zware periode

Dit is een heel zware periode, maar in wezen raak je langzaam weer op de goede weg. Op dit punt in het proces ervaar je een gevoel dat het nooit meer goed komt, je voelt een diepe schuld en schaamte en je bent zo teleurgesteld in jezelf dat je je minderwaardig gaat voelen.

👉 Fase 6: De wil van herstel

In deze periode ontstaat de wil van herstel, je hebt misschien een aantal weken of maanden je volledig teruggetrokken en jij en omgeving willen gaan werken aan herstel. Want je beseft nu pas dat er iets aan de hand was.

Maar deze periode is ook een hele moeilijke periode. Eén van veel vallen en weer op staan.

Wees ook niet bang om hulp te zoeken. Dit is zeker aan te raden want je kan dit niet alleen oplossen.

👉 Fase 7: De eerste stap

Wanneer je een begeleider hebt gevonden leert deze je op een hele rustige manier om met je chronische stress.

Langzaam en gericht op jouw herstel en met in achtneming dat je terugvallen kan ervaren en deze ook samen met jou opvangt.

Belangrijkste voorwaarde voor je herstel is: Rustig aan.

👉 Fase8: Herstel

Logisch gevolg van je herstel is dat je steeds meer zaken op kan pakken en aan kunt, maar let wel goed op dat je je niet te snel gaat. In deze periode heb je nog begeleiding nodig en zal je zeker nog terug kunnen vallen.

👉 Fase 9: Je bent er bijna

Je bent nu bijna hersteld. Je geniet steeds meer van jouw nieuwe ik. Je voelt dat je de wereld weer aan kan. Misschien is het nu de tijd om ook zaken te veranderen in je privésfeer of op je werk. Bedenk ook dat er een geheel nieuwe jij is en dat zaken dus niet meer zo hoeven te gaan zoals ze gingen voor je ziek werd.

Je bent op de goede weg maar zeker niet nog volledig hersteld, hier kan een lange tijd overheen gaan. Want goed helpt is te bedenken dat je niet meer terug hoeft naar de ik voor je ziek worden. Want die is er niet meer allen de nieuwe ik is er nog.

👉 Tune in By Yourself

Omdat ik om mij heen steeds meer mensen zie kampen met chronische (werk-)stress heb ik het Tune in by Yourself programma ontwikkeld.

Tune in by your self staat voor meer rust en balans in je leven Je leert door middel van diverse oefeningen om meer respect te krijgen voor wat jij denkt en ervaart. Hierdoor krijg je meer evenwicht en harmonie in je leven.

Tune in by your self leert je: Effectiever te leven en te werken, met meer focus en plezier!

Want hoe belangrijk is ontspanning voor jou?