👉 Hoe de herfst je kan helpen bij loslaten

De herfst staat voor velen symbool voor een donkere en duistere periode. De herfst is niet voor iedereen het favoriete seizoen. De herfst is wel het beste seizoen om te helpen los te laten en zaken op te ruimen die je niet langer meer van dienst zijn.

De natuur laat in de herfst ook los. Blaadjes vallen van de boom, onkruid en andere planten trekken zich terug, om zch voor te bereiden op de lente.

👉 Van vasthouden naar loslaten

Loslaten is vaak een leerpunt. En dan bedoel ik niet alleen over loslaten van situaties, spullen en mensen, maar ook over het loslaten van gedachten en vaak vastgeroeste patronen. Loslaten roept (in je hoofd) een gevoel van controleverlies op. Toch brengt loslaten meer ruimte, dan blijven vasthouden. De wereld en het leven zijn immers steeds in verandering.

👉 5 tips die helpen om los te laten:

 

☝ī¸ Neem een zuiverende douche.

Laat je zorgen/gedachten onder de douche letterlijk van je afstromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je lekker schoon en licht. Water heeft fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen.

Ook water drinken helpt je om je lichaam te reinigen. Zorg er dus voor dat je ook gedurende de dag voldoende water drinkt.

☝ī¸ Herken negatieve gedachten en gevoelens.

Benoem ze of schrijf ze op en stel de volgende vragen:

    👉 Wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel?

    👉 Helpt het me verder?

    👉 Wat levert het me op?

Als het niets positiefs is, kun je deze gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds. Blijf niet hangen in de negatieve spiraal, maar zet tegenover elke negatieve gedachte 3 positieve gedachten.

Je kunt je gedachten ook afleiden door iets te gaan doen. Ga sporten, poetsen, opruimen (zie hieronder) en laat je gedachten vrij!

☝ī¸ Ga opruimen: Echt, het werkt!!!

Opruimen werkt therapeutisch en betekent letterlijk loslaten van spullen die je niet langer dienen. Het schept ruimte en zorgt voor rust, niet alleen in je woning, maar ook in je hoofd.

☝ī¸ Ga de natuur in

Ga naar buiten en bekijk de bomen.

Zie hoe ze met gemak hun bladeren laten vallen. Ga eens bij een boom zitten en voel je ÊÊn met de natuur.

☝ī¸ Schrijf je zorgen van je af

Schrijven is voor mij een belangrijke uitlaatklep. Door je zorgen/gedachten op te schrijven, heb je ze al voor een deel losgelaten. Eindig telkens met 1 of meerdere positieve regels.

Een ander krachtig ritueel is om hetgeen je wilt loslaten op te schrijven en dit briefje te verbranden.

☝ī¸ Loslaten is een proces

Loslaten is een proces van bewustwording. Het vraagt oefening en geduld. Veel geduld. Het is een oefening met vallen en opstaan. Wees lief en aardig voor jezelf. Het belangrijkste is dat je voor jezelf kan herkennen wanneer je vastloopt. Loslaten betekent ook vaak accepteren, het aanvaarden van de situatie en jezelf als mens. Er is nog niemand in geslaagd om te vechten tegen de werkelijkheid.

👉 Loslaten levert je een lichter en vrijer leven op. Met ruimte voor de dingen die er echt toe doen!

👉 Tune in By Yourself

Omdat ik om mij heen steeds meer mensen zie kampen met chronische (werk-)stress heb ik het Tune in by Yourself programma ontwikkeld.

Tune in by your self staat voor meer rust en balans in je leven Je leert door middel van diverse oefeningen om meer respect te krijgen voor wat jij denkt en ervaart. Hierdoor krijg je meer evenwicht en harmonie in je leven.

Tune in by your self leert je: Effectiever te leven en te werken, met meer focus en plezier!

 

 

Want hoe belangrijk is ontspanning voor jou?