πŸ‘‰ Strenger

Ben jij ook strenger voor jezelf dan voor anderen?

Zelfkritiek kan positief zijn. Het kan ons helpen om het beter te doen. Nuttig toch?

Β 

πŸ‘‰ Wat zeg je tegen jezelf?

Sukkel, dommerik, idioot, gek, en zo kennen we er nog wel een paar.

Niet bepaalt het resultaat van een diepgaand zelfonderzoek. Veel meer automatische oprispingen van een gefrustreerd brein. En helaas, dit soort kritiek helpt niet echt.

Β 

πŸ‘‰ Innerlijke criticus

Als mens zijn we zo gevoelig voor afwijzing dat we zelfkritiek vaak niet-constructief en veel te streng toepassen. Waar je een vriend niet snel dom zult noemen, zijn we veel harder voor onszelf. Dingen oppakken en doorzetten wordt hierdoor moeilijker, we vermijden of stellen vaker uit waardoor problemen enkel groter worden.

De strenge innerlijke criticus staat verbetering in de weg en belemmert acceptatie van zaken die niet veranderd kunnen worden. Hij creΓ«ert daardoor een psychologische valkuil. Dit komt omdat strenge zelfkritiek niet motiveert. Het geeft geen energie. Het roept eerder negatieve en lastige emoties op, wat weer een negatieve inslag heeft op je zelfvertrouwen en je geestelijke gezondheid.

Β 

πŸ‘‰ De meeste zelfkritiek vindt plaats in de vorm van gedachten.

Β Mindfulness bied je de mogelijkheid om deze gedachten, emoties, zonder oordeel te observeren. Je leert deze gedachten te zien als wolken die komen en gaan. Sommige wolken blijven langer en anders suizen voorbij. Wanneer je je gedachten op deze manier bekijkt, ontwikkel je afstand van deze gedachten, en leer je jezelf dat je je er niet mee hoeft te identificeren.

Β 

πŸ‘‰ De aard van de mens.

Het zit namelijk in de aard van de mens om eerder negatief te denken dan positief. Dit betekent niet dat je gedachten daadwerkelijk de waarheid zijn. Al denk je vaak wel dat dit zo is, maar dan is dat jouw waarheid. Door afstand te bewaren van negatieve gedachten leer je bewust bekijken wat ze met je doen en welk gedrag het uitlokt. Je kunt erkennen dat je zelfkritiek uit, je hoeft je er niet naar te gedragen. In plaats daarvan blijf je handelen in overeenstemming met je doelen.

Β 

πŸ‘‰ Mindfull zijn.

Mindful zijn betekent niet dat je ervoor zorgt dat de gedachten verdwijnen of dat ze vermeden hoeven worden. Ze mogen er juist zijn, zonder veroordeeld te worden. Door te oordelen ga je juist in op de gedachte. Je mag best een mening hebben over zaken, je hoeft er niet altijd wat mee te doen.

Β 

πŸ‘‰ Compassie

(Zelf-)compassie is het ultieme middel tegen zelfkritiek. Door meer (zelf-)compassie voor jezelf te ontwikkelen ontstaat er van binnenuit een warmer gevoel naar jezelf toe, waardoor zelfkritiek minder invloed krijgt. Met als gevolg je jezelf net zo benaderd als je je beste vriend(in) zal benaderen.

Β 

πŸ‘‰ Hoe positief ben jij in jouw zelfkritiek? πŸ‘‡

.