Hoe herken jij, als verpleegkundige, de signalen van een burn-out?
Veel van de verpleegkundigen lijden privé of werk gerelateerd lichamelijk of geestelijke onder de hoge werkdruk van dit moment, blijkt uit de vele onderzoeken naar de huidige werkdruk.
Laat ik duidelijk zijn met verpleegkundigen bedoel ik iedereen die op dit moment werkzaam is in de zorg. Dus ook de zorgmedewerkers, helpende, thuiszorgmedewerkers.
Herken jij een van de volgende signalen? Deze signalen kunnen erop wijzen dat je als verpleegkundige tegen een burn-out zit. Of zelfs al in een burn-out zit zonder dit te weten!
- Klachten zoals; hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, zweten, vermoeidheid,
- Je sneller ziek voelen door een lage weerstand.
- Minder energie voor je werk hebben.
- Minder energie hebben voor de dagelijkse werkzaamheden privé
- Depressieve klachten.
- Angst om je baan of je sociale leven te verliezen.
- Schaamte- en schuldgevoel naar je naasten, omdat je uitgeput bent.
- Schuldgevoel richting je collega’s, omdat je het gevoel hebt dat je niet meer voldoet.
- Emotionele uitputting.
- Je hebt de neiging jezelf negatief te beoordelen.
- Depersonalisatie: een negatieve, afgestompte en cynische houding ten opzichte van de zorgvrager.
Je bent niet alleen, je collega's hebben dit geleerd van hun burn-out.
Welke les heb jij geleerd van je burn-out? Hieronder een aantal reacties.
- Dat ik moet luisteren naar mijn lichaam. Toegeven dat er iets niet goed is en niet steeds doorgaan.
- Nee durven zeggen.
- Goed uitzieken als je ziek bent. Ik voelde me schuldig naar cliënten, en ging na één dagje vrij weer verder, want het ging wel weer.
- Schuldgevoel loslaten dat cliënten/collega’s de dupe zijn als ik me ziek meld.
- Ik hoef niet perfect te zijn. Ik ben goed genoeg zo.
- Een dag niks doen. We zijn als verpleegkundige vaak druk en druk en hup doorgaan.
- Heel duidelijk je grenzen kennen en daar niet meer overheen gaan.
- Niet alle taken naar je toe trekken, maar ook zaken aan collega’s overlaten.
- Niet laten opjagen door je werkgever, want jij bent net zo belangrijk!
- Beseffen dat het werk niet om jou draait. Jij bent niet verantwoordelijk voor de hele toko.
- Focussen op dingen die mij energie geven.
- Houd je eigen regie en de verwachtingen laag.
Wat kun je tegen een burn-out doen?
Wanneer je gaat zoeken op internet word je bedolven om de manieren hoe je met een beginnende burn-out om kan gaan. En alleen daarvan kan het zweet je alweer uitbreken.
Hier onder geef ik je een 5-tal tip.
- Ga bewegen.
Nu zal je denken bewegen, maar ik ben al zo moe en dan: “moet” ik ook nog gaan bewegen. Ik vraag ook niet aan je om direct extreem te gaan bewegen, maar simpel weg te bewegen. Dit mag van alles zijn, maar jij moet er vrolijk van worden. Denk aan dansen, wandelen of yoga. Maar zoek vooral iets waar jij vrolijk wordt. Wanneer je dan hebt bewogen dan zal je je een stukje beter voelen. En wanneer je het langer volhoudt en vaker doet zal je merken dat je meer energie hebt, maar ook flexibeler wordt in je geest. Lukt het niet dan is er niemand overboord maar was je er nog niet aan toe.
2. Luister goed naar je lichaam.
Luisteren naar je lichaam dat is raar denk je misschien wel, maar bedenkt je weleens waar al die pijntjes en vage klachten vandaan komen. Of weet jij van elk pijntje wat het is. Dit kunnen signalen van uit je brein zijn die aangeven dat er iets niet oké is. Je brein heeft namelijk geen andere manier om te vertellen dat er iets mis. Door regelmatig te luisteren naar je lichaam kom je er achter wat het is. Maar kom je ook tot rust en ontspanning. Een bodyscan kan hierbij helpen.
- Van moeten naar mogen.
Jij bent vaak zelf degene die het meeste druk op je legt door telkens tegen jezelf te zeggen dat je iets moet. Maar is dat dan ook zo. Wanneer je dit in je hoofd blijft doen zal je juist meer druk ervaren. Ga eens rustig aan een tafel zitten, zet je telefoon uit, zet desnoods een muziekje op en maak vervolgens eens een lijstje met alles waarvan jij vindt dat je dat moet doen. Kijk dan naar het lijstje en begin met doorstrepen wat niet persé moet maar mag. Bijv. Ik moet ja zeggen tegen die extra dienst vs. ik mag ja zeggen tegen die extra dienst.
4. Doorbreek je routine.
Vaak houden mensen met een beginnende burn-out vast aan routines. Juist omdat dit hun houvast geeft. Maar een mens is ook gewoon een gewoontedier. En hierdoor bestaat ook de kans dat men in een sleur terecht komt. Door juist deze routine te doorbreken kan het leven weer een interessante wending krijgen. Je hoeft niet direct radicaal je routines om te gooien, je simpel beginnen door eens een andere route te kiezen naar je werk. Of verplaats iets in huis.
- Houd een vast ritme aan.
Deze is misschien in eerste instantie tegenstrijdig met de bovenstaande tip maar ik bedoel toch iets anders met een vast ritme dan een routine.
En dit is misschien wel de grootste uitdaging van allemaal omdat je veelal onregelmatig werkt. Het is niet nodig om maar door te blijven gaan. Je brein en je lichaam hebben rustmomenten nodig. Zo wel overdag als ’s nachts. Door overdag ook regelmatig je rustmomenten te nemen zal minder snel uitgeput raken. Dit kan je bereiken door een zo vast mogelijk ritme aan te houden.
Ik heb zelf ook in de zorg gewerkt en werk op dit moment ook in een 24-uurs dienstverlening. Dus ik weet uit ervaring hoe lastig dit is binnen deze sector. Maar ook hier kan je door middel van goede afspraken en of gesprekken met je collega’s tot verrassende oplossing komen. Ik heb afgesproken om vaste werktijden te hebben op bepaalde dagen in de week zodat ik een beter ritme heb en minder snel uitgeput raakt.