Wandelen met weerstand

Zoals jullie weten ben ik een liefhebber van wandelen. Echter de laatste maanden bemerkte ik veel weerstand om te gaan wandelen. Stelde het steeds uit, of ik had smoesjes om niet te gaan. Of als ik dan ging merkte ik op dat ik niet echt kon genieten van de wandelingen of de dingen die ik zag.

Het ging zelfs zo ver dat het blokje om met de hond al weerstand opleverde.

Oorzaak

In eerste instantie bedacht ik me dat het kwam omdat het genezingsproces van mijn operatie en de daaropvolgende zware antibioticakuur de oorzaak waren. Maar toen ik zeg maar genezen was en de kuur was afgelopen bleef de weerstand bestaan.

Balen

Ik baalde hier vreselijk van want er liggen mooie tochten in het vooruitzicht en om dan met weerstand te gaan wandelen is geen aanrader.

Onderzoek

Om achter de werkelijke reden te komen ben met mijzelf in gesprek gegaan en dan met name het deel weerstand. Ieder mens bestaat uit verschillende delen en je kan er mee in gesprek gaan. Dit kan onder begeleiding of als je er bedreven in bent alleen. Als coach gebruik ik deze techniek vaak. Met positief resultaat.

 Ik had van tevoren een lijstje met vragen gemaakt die ik zeker wou stellen. En ook vrije ruimte omdat ik niet wist wat dit deel me ging vertellen.

Door de vragen te stellen en dan fysiek op een andere plek te gaan staan kreeg het deel weerstand de ruimte om te spreken. Indien het onduidelijke was riep ik de hulp in van een willekeurige voorbijganger die zijn visie over het gesprek liet gaan zodat sommige onduidelijkheden duidelijk werden en we weer in dialoog met elkaar konden gaan.

Oorzaak 2

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de weerstand was ontstaan nadat ik een deal had gemaakt met een maat van mij om mijn loopsnelheid (5 km in 50 min was 5 km in 60+ min) te verhogen. Weerstand gaf ook aan dat dit niet fijn was en dat er andere delen waren die niet meer konden genieten van het wandelen en dit ook erg misten.

Conclusie

Ik had van het wandelen een wedstrijd gemaakt tegen de tijd en dus geen tijd meer nam om te genieten van de omgeving.  Hierdoor was de lol en vanaf gegaan en de was de weerstand ontstaan.

Wat nu?

Ik bemerkte wel dat het tegen de tijd lopen me meer energie gaf en dat mijn fysieke conditie wel verbeterde maar dat het wedstrijdelement toch voor weerstand zorgde.

Om toch het positieve van de verbeterde conditie te behouden heb ik met weerstand een afspraak gemaakt. 3 per week mag ik nu de wedstrijd met de tijd aangaan en alle andere wandeling in het gewone tempo zodat ik en de andere delen kon genieten.

 

Zo zie dat je door in gesprek te gaan met jezelf en je delen vaak de oplossing en de oorzaak kan vinden.

Wil jij ook een keer in gesprek gaan met je delen?